Home   News   Article

Inverurie Town Hall extension plan is lodged


By David Porter

Easier access to your trusted, local news. Have a look at our brand new digital subscription packages!



Proposals to refurbish Inverurie Town Hall and add an sizable extension to provide office accommodation have been lodged by Aberdeenshire Council.

The development would involve refurbishing and improving access to the category B-listed town hall, along with the creation of a three storey triangular extension to the rear of the building to bring Aberdeenshire Council services into the town centre.

The project would also involve diversion of the Overburn culvert, which is part of the Inverurie Flood Protection Scheme.

The extension would cater for up to 450 members of staff working on a flexible basis, allowing for the release of other council sites in the area such as the ageing Gordon House.

The building would provide space for a customer service point and registrar services, alongside general office space and meeting rooms.

The existing town hall would remain a community facility, with a new ramped entry and push pad operated doors providing better access, along with an internal lift giving access to the first floor of the building.

Inverurie Library would also remain in use, with the plans including the refurbishment of its exterior.

And nearby a publicly accessible ‘changing places’ facility would be created in the extension, providing 24/7 access directly from the street.

As well as refurbishing the town hall, the project aims to make public services accessible for all in a central location and provide improved additional spaces for community use, while in turn increasing footfall in the town centre.

The council has also been working with Zero Waste Scotland to discuss sustainability considerations.

Architects have created views of how the new proposal would look
Architects have created views of how the new proposal would look

A spokesperson for the council said: "While clearly modern in design, the extension would mainly be built in reconstituted stone with the colour and mix of materials reflecting those of buildings in the town centre.

"Public access would be available on the first two levels of the building, with office accommodation on the second and third levels.

"The highest part of the building would be a bold stair column and circulation area providing views of the striking town hall clock tower.

"The site lies close to rail and bus services, with the development including cycle parking and locker space, as well as changing and shower facilities within the building for staff.

In terms of parking, five accessible spaces would be created on the main site and accessed from Port Road."

With car-parking already a critical consideration for applications in the town centre, which has seen the recent refusal of a drive through at the site of the former health centre, residents have already expressed considerable concerns over the plans.

Architects have created views of how the new proposal would look
Architects have created views of how the new proposal would look

The Burn Lane car park would be changed to pay and display operation removing some 170 free spaces in the town centre and 39 pay and display places would be created at the former Marketplace School site to make up for the removal of the car park at the rear of the town hall.

This does not however take up the entirety of the former school site, which was, under a previous iteration of this scheme, indicated to be much larger in order to provide spaces for more of the staff.

The existing council offices at Gordon House would however now be demolished to provide 100 free parking spaces associated with the new office.

A town hall user group was formed to support development of the proposals, particularly focusing on the community aspects of the development, and an external space user group was also created for discussion of the external aspects of the scheme.

The possibility of ‘reconnecting’ the town hall to the nearby war memorial garden was explored but does not form part of the proposals, although pedestrian space would be enhanced to allow for more recreational use.

Access to bus services would be retained in front of the hall but the plans show that the route would be closed to other traffic.

Garioch Area Manager Ann Overton said: “This project forms part of Aberdeenshire Council’s Office Space Strategy, and also follows our ‘town centre first’ principles.

“Inverurie Town Hall is a landmark building in the town, and community input has been key in developing proposals that are both bold and sympathetic.

“Accessibility has been a key factor in discussions, both in terms of making it easier for people to make use of the community facilities in the town hall, as well as easy access to council services.”

Planners will now assess the proposals with a view to making a recommendation.

Listed building consent would also have to be secured for the project to proceed, as well as a common good order which would have to be heard at the Court of Session in Edinburgh.

All comments on the plans can be made online via Aberdeenshire Council's website under the planning section - Application 2021/2050.


Do you want to respond to this article? If so, click here to submit your thoughts and they may be published in print.


Keep up-to-date with important news from your community, and access exclusive, subscriber only content online. Read a copy of your favourite newspaper on any device via the brand new HNM App.

Learn more


This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies - Learn More