Home   News   Article

Proposal to transform former Macduff Royal British Legion building into flats


By Kyle Ritchie

Contribute to support quality local journalism



Plans have been lodged with Aberdeenshire Council to turn the former Royal British Legion building in Macduff into 14 flats.

The application has been made by company Eastwynn Ltd, which is based in Newcastle.

The proposal is for the change of use, conversion and alterations to the property at Mill Street.

The two-storey building has lain empty for many years.

The design statement was submitted to the local authority by agent Artisan Architecture, which is based in South Shields.

An artist's impression of how the flats development in Macduff could turn out.
An artist's impression of how the flats development in Macduff could turn out.

It said: "The proposed development requires a full fabric overhaul of the former club building with internal alterations and additions to provide 14 one and two bedroom apartments. The single storey former toilet block within the car park area is to be demolished.

"The internal arrangement of the ground and first floors provide 12 apartments, all within the existing structure. The two additional apartments will be situated within the new roof structure which will replace the existing pitched roof and the east section flat roof.

"All 14 apartments will be served by the new addition of a passenger lift, giving access to all apartments for the disabled.

"The new 'loft' apartments with benefit from the addition of traditional dormer windows, which reflect the former buildings dormers. New window openings are to be formed within the ground floor north elevation, with the majority of existing window openings remaining.

"The main entrance, communal staircase and lift lobby will benefit from the addition of a modern, contemporary curtain wall window, which clearly identifies the entrance to the building.

"Car parking for the apartments will be provided within the existing car park area. Each apartment will have a dedicated car parking bay, with the addition of four visitor car parking bays."

The development will also feature storage for bicycles and attached to that will be a bin store.

The design statement added: "It is felt the proposed scheme is not detrimental to the amenity of the surrounding dwellings, provides a traditional form of design, bringing a redundant building back into use, providing new homes to the area."

For more local news read here


This website is powered by the generosity of readers like you.
Please donate what you can afford to help us keep our communities informed.

BECOME A SUPPORTER

In these testing times, your support is more important than ever. Thank you.



This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies - Learn More